Komihåglistan är tom
Vis
Personnamn
  • Medelius, Hans
Titel och upphov
  • Mat och måltid på Öland / Hans Medelius ; redaktör: Rolf Kjellström
Utgivning, distribution etc.
  • Stockholm : Carlssons i samarbete med Kalmar läns museum, [2017] 2017
SAB klassifikationskod
  • 93.1
Annan klassifikationskod
  • 93.1
Fysisk beskrivning
  • 363 s. : ill. ; 22 cm
Term
Geografiskt namn
  • Sverige Öland
Författare
ISBN
  • 978-91-7331-861-7
*00003866cam a2200973 i 4500
*00134277
*00520171013093729.0
*008180423s2017    sw a|||e     |00| 0 swe c
*020  $a978-91-7331-861-7$qhalvklotband
*035  $a(BOKR)9789173318617
*035  $a(SE-LIBR)20704142
*040  $aBOKR$bswe$erda$dOg$dS
*042  $9NB
*084  $a93.1$2kssb/8
*1001 $aMedelius, Hans$0251416
*24510$aMat och måltid på Öland /$cHans Medelius ; redaktör: Rolf Kjellström
*264 1$aStockholm :$bCarlssons i samarbete med Kalmar läns museum,$c[2017]
*264 3$c2017
*300  $a363 s. :$bill. ;$c22 cm
*336  $btxt$2rdacontent
*337  $bn$2rdamedia
*338  $bnc$2rdacarrier
*541  $5Gma$cGåva;$aFörlaget
*541  $5Og$cGåva;$aMåltidsakademiens biblioteksstiftelse
*599  $5S$anbv201741
*650 7$aMat och dryck$xhistoria$2sao
*650 7$aMatvanor$xhistoria$2sao$0244562
*651 7$aSverige$zÖland$0160951$2sao
*7001 $0193709
*9102 $6710$aKalmar länsmuseum$uKalmar läns museum
*9102 $6710$aStiftelsen Kalmar läns museum$uKalmar läns museum
*9102 $6710$aKalmar museum$uKalmar läns museum
*9102 $6710$aKalmar läns fornminnes- och hembygdsförbund$uKalmar läns museum
*950  $6650$aStenålderskost$wh$uMatvanor$xhistoria
*951  $6651$w||e$aÖland$uSverige$zÖland
^
Det finns inga omdömen till denna titeln.
Klicka här för att vara den första som skriver ett omdöme.

Maten markerar människors sociala och geografiska tillhörighet och vårt ätande genomsyras av kulturella symboler, oftast utan att vi tänker på det. Genom maten och måltidens gemenskap kommer man människor nära, både i det dagliga livet och vid festligare tillfällen. Maten är en central komponent i vår förståelse både av oss själva och vår relation till omvärlden. Matvanorna bekräftas och befäster sammanhållningen inom familjen, men kan också vara avgränsande. Detta gäller även gentemot andra sociala grupper. I dag talar man ofta om närodlat och om lokal eller regional matkultur. Man undersöker vad som är eller varit typiskt för ett landskap eller region, som Öland. Ålderdomliga rätter får ett nytt liv, anpassade till dagens verklighet, andra plockas fram och tillreds i original. På Öland finns kroppkakorna, lufsan är en annan rätt. I Mat och måltid på Öland får läsaren en ingående inventering och beskrivning av vad ölänningarna har haft på bordet under ett par hundra år vad som serverats; hur det sett ut på bordet. Hur tillreddes maten, vilka råvaror fanns det? Hur användes fisken i havet? Vilket tamdjur var det vanliga? Vilka djur jagades? Och hur var det med odlingen av rotfrukter? Vilka passade klimat och jordmån? Detsamma gällde sädesslagen. Och hur skiftade kosthållningen med årstiderna? Vad bjöds till bröllop, begravning och dop? Allt presenteras i denna fantastiskt faktafyllda bok om maten och råvarorna och om drycker som öl, vin, mjölk och vatten. Historiskt åt man ofta, men kosten varierade med vid vilket bord den bjöds. Boken är väl illustrerad med äldre fotografier. Hans Medelius (19332014) arbetade nästan hela sitt yrkesliv vid Nordiska museet i Stockholm, men han föddes på Öland på en bondgård. Boken om öländsk mat arbetade han med i decennier. Hans kollega och vän, etnologen, docenten och författaren Rolf Kjellström slutförde manusarbetet.

Sänd till
Ex.namnStatusFörfallodagTillhörHylla
Ex1Tillgängligt Nordisk kulturkontakt / Pohjoismainen kultuuripiste 93.1